Archiv Mirovy diskuse na stránkách ČSS

12345 » 07. 01. 2010, 22:30

to Andrew: To mě právě zarazilo taky, protože je to v zásadě nemožná věc, napsat několik písniček, míněno hudbu, za pár dnů, pokud nemá nadání W.A. Mozarta. Napsat pár textů samozřejmě jde, to je bez debat. Co se týče závěrečné podoby CD, to je složitá věc, vždycky do toho bude nahrávací společnost mluvit a a zasahovat, takže pokud přijde s vlastní tvorbou a bude si ji snažit prosadit, asi z ní ani tak moc nezbude. Naprosto souhlasím s tím hlediskem komerční úspěšnosti. I celosvětově etablované kapely musejí hodně slevovat z toho, jak si svoji muziku představují, pokud jim jde o komerční úspěch, někdy ke škodě posluchačů. Jak moc riskují ty české, u začínajících hudebníků zvlášť, si netroufám spekulovat. to mari: Hudební vzdělání není nutnost. Asi nejjednodušší způsob je ten, že nějakým způsobem zaznamenáš (třeba i na pásku) to, co tě napadlo, a pak to následně po případných dalších hudebních nápadech reprodukuješ.

Leňa » 07. 01. 2010, 22:29

Mari: Tak to je zajímavá otázka, pokud tu máme nějakýho profesora zpěvu nebo hudby obecně, mohl by přispět do diskuze :) Co jsem četla, tak Mirko do hodin na ZUŠku nechodil a ve škole pochybuju, že by se věnovali něčemu takovýmu pořádně... Hlavně ať nic s CDčkem neuspěchá- mám totiž pocit, že přišel ze SS domů s tím, že prostě musí skládat a co nejrychleji ty písničky napsat, a to není dobrý...Jeho první CDčko rozhodne o spoustě věcí, může ho zakopat nebo naopak dostat o kousek výš, takže bych ho na Mirovým místě vytvořila v klidu a pohodě, žádný přehnaný stresy a snaha dát to co nejdřív dohromady...Je krásný, když ho budeme mít na talíři co nejdřív, ale dám přednost kvalitě, na kterou jsem si chvilku počkala, než něčemu, co sice vyjde brzo, ale nebude to nic moc...Možná ho podceňuju, ale neznám jeho tvorbu a navíc se jednoduše bojím, aby si to nepohnojil.;)

Andrew » 07. 01. 2010, 22:28

Dodo má pravdu, je možné hrát (typicky na kytaru) a neznat z hudební teorie vůbec nic. Problém nastane ve chvíli, kdy to, co člověk vymyslel, potřebuje zaznamenat a reprodukovat - v tu chvíli už ty noty a akordy potřebuje. A samozřejmě se to komplikuje, pokud člověk nehraje sám, protože pak už to musí ladit, je potřeba se navzájem domluvit, atd.

kobitka » 07. 01. 2010, 22:25

Tak já udám jako příklad nestárnoucí ABBU ti si taky skládali písničky sami ať už texty nebo hudbu a přitom neumí ani noty. A jejich písničky se hrají dodnes.

Andrew » 07. 01. 2010, 22:24

Mari: Ono záleží, co to znamená "hudební vzdělání". Protože i jako samouk ho samozřejmě má - předpokládám, že pokud hraje na kytaru a zpívá, zná noty, intervaly a aspoň základní akordy. Pokud má talent, tak s tímhle něco jednoduššího vytvoří. Aspoň si myslim :)

LuCCa: Zdá se, že jsi náš Mirovi nejbližší zdroj :) Rád bych se zeptal na tu kapelu v Košicích. On o ní mluvil jako o jeho "nové kapele". Takže s touhle partou chce skládat, koncertovat a tak? A co je to za lidi - je to ta jeho předchozí kapela nebo někdo jiný - by mě zajímalo, kde je v průběhu SS nabral..

mari » 07. 01. 2010, 22:22

Napadlo ma,že som kedysi (asi)na Facebooku čítala jeho príspevok,pozdrav...Bol tam pripojený taký text,že sníva o láske,a zatial má len stratenú strunu pod postelou-to som to pohnojila...neviem ako to presne bolo...možno si to tam ešte niekto všimol,mohol by to napísať presne.Lebo to bol asi kúsok textu...

dodo » 07. 01. 2010, 22:20

Ja poznám muzikanta,ktorý nepozná ani noty,neskladá síce hudbu,ale keď hrá tak máš pocit že je z konzervy.Je geniálny.A je tiež samouk.Miro mal už pred súťažou poskladané nejaké veci,takže myslím,že teraz ide skôr o úpravy a triedenie.,tože je samouk nemusí hňeď znamenať že nepozná noty a muzikantský žargón.Takže Mari neviem ako,ale dá sa to...Ja mám koníčka maľujem(nie izby ale obrazy) nikdy som to neštudoval a nikdy sa tým nebudem živiť,hudba sa totiž predáva ľahšie,chcem tým povedať, že talent buď máš alebo nie,ak absentuje zbytočne ťa niekto bude školiť!

LuCCa » 07. 01. 2010, 22:12

Dobrý večer všem, nějak nejsem v obraze co se tu řeší. Ale vidím tu debatu o jeho tvorbě. V Košicích, když byl v rámci svého koncertu i na radnici, říkal, že doma má spoustu věcí, ale že nejsou moc vhodné na první CD. Že věci na první CD musí nejdříve napsat, potom budou zkoušet s kapelou a až si bude 100% jistý, že by to mohlo jít na CD tak se teprve vydá do studia.

Lenka » 07. 01. 2010, 22:04

Jak se tu řeší písničky tak v jednom starším videu-bylo to po 3.semifinále Miro řekl že jakmile opustí soutěž že má co se týká písniček co nabídnout tak nevím jak vážně to myslel.Asi ani nedoufal že skončí na druhém místě možná se jeho plány od té doby změnily no uvidíme za čas s čím nás překvapí:-))

mari » 07. 01. 2010, 22:03

videla som už aj výsledky zo semifinále,a až 4.miesto po úžasnej Wicked Game sa mi nechce uveriť... Asi sú prekvapení tí,čo stále tipovali Bendiga do finále,ako často bol v ohrození. Ja som čítala v jednom článku,že má zloženú hudbu,v inom iba texty,neviem,čomu sa dá veriť...niekde aj piekol iba koláče... Bola by som rada,keby mne amatérovi niekto vysvetlil,ako si píše hudbu spevák z ulice,ktorý nemá hudobné vzdelanie?Môže sa to naučiť sám?

kobitka » 07. 01. 2010, 21:58

Tak už jsem to skoukla a je to video z úterka. Tak Markíza má ještě den na to, aby nám sem šoupli Mira. Když jsem se na to tak dívala, tak jsem se musela smát. Martin z Benem byli naprosto v klidu ale moderátor(při pozornějším dívání jsem zjistila o koho jde. Ááá sladký Lunietic, kde těm je konec) mi připadal, že se nakrucoval a tlemil jako by měl strach, že se ten jeho obličej nevleze do záběru či co. Byl nerovoznější než samotní kluci.To by se modrátorům stávat nemělo. Jen aby ho brzy nevymněnili.

Lilie » 07. 01. 2010, 21:48

Nemáááám....K audiu jsem se ještě vůbec nepropracovala :-(((( Na Markíze je 5.1 a pak až 7.1.... Řekla bych, že něco už má z dřívějška, možná zatím bez textu....

dodo » 07. 01. 2010, 21:47

Andrew,prečo chýbal som vám?(bol som na služobke,našťastie lietam zo Swechatu)Ale keď ťa tu mám,dám ti ešte jeden typ na muzičku Janis Joplin napríklad Cry Baby, málo báb sa narodí s takou farbou hlasu,škoda že nepobudla dlhšie na tomto svete mohla nechať výraznejšiu stopu,no jasný príklad toho ako nezvládnuť úspech a namiesto plnenia si snov si servírovať tie syntetické...Dúfam že Mira to nečaká.Tá čo sa "robí" na Mirovom hlase je zadaná,a ja som ti v tomto zásadový...

kobitka » 07. 01. 2010, 21:45

Dobrý večer všem. Tak koukám,že se tady ještě pořád probírají prachy a sem tam se mihne reakce na Mirovu povahu a jak to na nás koulí. Já bych to už rači uzavřela, někteří to berou v klidu, v některých to vyvolává depku a někteří si myslí, že už Mirovi málo fandíme. Ale opak je pravdou. Mně je fuk, jak moc je na prachy, nebo jaký je v soukromí. Já myslela, že podstata debaty byla jak na nás působil přes obrazovky, včetně jeho nedostatků. Nikdo tady nepsal o tom, že je takový i v soukromí. To by si myslím nikdo z nás ani netrofnul říct. .Prostě Miro je Miro a teď je nejdůležitější jakým směrem se vydá co se týče hudby. V soukromí ať se klidně koupe v prachách, když si je vydělá a má na každým prstě deset bab to my neovlívníme a je to čistě jeho záležitost. Nám se do života krom rodiny taky nikdo nesere. Co se týče Markízy tak nás třeba schválně napínají a video s telerána uveřejní přímo tady. Myslím, že včera se tu objevilo video Ben a Martin ve Snídani s novou. Ještě jsem se na to nedívala tak nevím jak je staré. Ale když tady dali tyhle dva tak proč ne Mira.

Bára » 07. 01. 2010, 21:44

On už píše asi delší dobu, vždyt´ta píseń z Košického pokladu je 4 roky stará. Někde se psalo, že už se snažil něco nabídnout, ale co si budeme nalhávat, jakou šanci mohl asi mít bez známostí, peněz a kontaktů a ještě navíc takhle mladinkej. Proto asi do tehle strašné soutěže šel, možná ani netušil, že je zpěvák a něco v něm skutečně je, protože v jednom rozhovoru říkal, že zpívání na něho v té jeho garážové(nemyslím nijak zle) vlastně zbylo.Co je zatím jediné jasné je, že chce dělat vlastní tvorbu.

Andrew » 07. 01. 2010, 21:33

To audio je správně prázdný, ale musí tam být. Kdyby se něco poto, tak to při rozbalování nahlásí chybu.

Jinak k tomu článku. Nechápu, na co si stěžuje. Vzhledem k tomu, že s hudebním šoubyznysem má zkušenosti, tak snad proboha ví, co je to exkluzivní smlouva. A že to nejsou peníze na ruku, ale roční kontrakt, to se taky vědělo od začátku. Navíc si snad přečet, co podepsal. Jenom mi uniká, proč mu to chtějí dávat cash. Ale i kdyby to pravda nebyla, tak jsem se upřímně zasmál tomu třířádkovému vysvětlení slovního spojení Pyrrhovo vítězství. Je vidět, že super svou cílovku nepřeceňuje :)

Sjuubomi » 07. 01. 2010, 21:20

hej to se mi zda taky naky divny-za tak kratkou dobu uz mit neco napsany a slozeny...ale myslim ze sem nekde cetla ze zatim sklada jen hudbu a ze slova teprv budou...jo a ja sem to asi nekde trosku pos...pac to AUDIO mam prazdny xD

Leňa » 07. 01. 2010, 21:13

Do kelu s tím...No, vzhledem k tomu, že se to opět neuveřejnilo- článek říká, že prý Martin ze svého vítězszví není nadšený, protože se stal ,,otrokem" Novy, nemá od nich zatím ani korunu a exkluzivní smlouva znamená, že mu televize klidně může nepovolit koncert nebo vystoupení, takže podle něho to ostatní mají mnohem líp...

Andrew » 07. 01. 2010, 21:12

A k tomu jeho CD... já jsem v několika rozhovorech četl sebevědomá prohlášení, kolik písniček už od návratu napsal. A je mi to upřímně trochu divný, protože buď myslel řekněme fragment, na kterém se dá stavět, nebo je opravdu geniální. Nebo fakt skládá nějakej praso-punk :) Ohledně obsahu toho CD to bude asi to dilema jestli kluby nebo stadiony. Pokud má vlastní tvorbu a stojí si za ní, tak ji můžou (po nějakých úpravách - nedělám si iluze, že to nebude potřebovat předělat) nahrát a vydat. Risk bude v tom, že to může být relativní komerční neúspěch. Ale třeba mu to nevadí, protože mu jeho tvůrčí volnost stojí za to a míří do těch klubů. Což není žádná prohra. Míří-li na stadiony, obávám se, že z jeho původní tvorby možná nezbude nic. Ale tohle ví jenom on a já jsem upřímně zvědavej, u kolika písniček bude uvedenej jako autor hudby nebo textu.

Hele, dodo. Že tys byl u tý kolegyně, co "sa urobí" u Mirových písniček to prověřit :)

Leňa » 07. 01. 2010, 21:10

Na super.cz jsem narazila na nový článek- netýká se sice vyloženě Mira, ale vítězství v SS... super.cz/bulvar/hvezdne-kauzy/36984-chodur-j...